Het is een rare gebeurtenis in de geschiedenis van mensheid dat iemand jaren of zelfs eeuwen na zijn of haar dood nog over gesproken wordt. Een van deze bijzondere mensen is geweest Leonardo Da Vinci.

Leonardo Da Vinci geboren op 15 April 1452 is een wel bekende Italiaan met vele petten op. Hij is geweest een schilder, een architect, beeldhouwer, schrijver en componist, scheikundige, natuurkundige en zelfs een filosoof. Hij heeft een vol leven geleid en stier op 2 mei 1519

Maar laat mij je tien punten vertellen over Da Vinci.

  • Hij heeft een van de bekendste en duurste schilderij geschilderd. De wel bekende Mona Lisa, ook we La Gioconda genoemd. Deze schilderij hangt in de Louvre in Parijs en krijgt ongeveer 20.000 bezoekers per dag.
  • Het laatste avondmaal is ook een belangrijke schilderij van Da Vinci geweest. Het is een muurschildering hierin komt tot leven het laatste avondmaal waarbij Jezus met zijn 12 discipelen aan tafel is en verklaar dat een van hen, hem zal verraden.
  • Mens van Vitrivius en Vitrivius man Dit is ook een van de bekende schilderijen van Da Vinci. Het gaat hier om de leer van Vitrivius. De Vitrivius man wordt gezien als een symbool van het humanisme met de mens als het middelpunt van het heelal.
  • Er is een boek en film gemaakt die ‘de Da Vinci Code’ heet hierin worden werken van Da Vinci gebruikt als leidraad voor het verhaal.
  • Deze bekende man was stappen voor zijn tijd, hij heeft over mogelijkheden gesproken die op de dag van vandaag waarheid zijn geworden. Dan heb ik het over uitvindingen zoals de helicopter. Er zijn werkjes van hem gevonden die de theorie van een helicopter beschrijven.
  • Hij was niet tevreden om de mens alleen van buiten te bekijken maar wou ook weten hoe het lichaam van binnen werkt (anatomy) . Zo heeft hij in zijn tijd een aantal concepten ontkracht zoals: Waar babys van daar komen verder heeft hij ook ontdekt dat het hart bloed pomt door het lichaam. Door zijn manier van denken heeft hij ook veel ruzie gehad met  mensen onder andere de paus.
  • Hij is ook de uitvinder geweest van de passer en schaalverdeler die we nog steeds in deze tijd gebruiken tijdens wiskunde. Een van betere vrienden is een schilder arnhem, maar houdt enorm veel van schilderijen. Hij is een van de bedenkers van dit artikel geweest.
  • Hij is de uitvinder geweest van allerlei werkmachines die de werkdruk op de mens moest verlichten. Een hiervan is geweest de graafmachine met hijskraan.
  • Ook in de wereld van oorlog heeft hij zijn bijdrage geleverd namelijk de kanon en pantserwagen.
  • De Da Vinci nalatenschap ook genoemd de Codex Atlanticus. In 1519 toen hij stierf liet hij zijn aantekeningen en schetsen aan zijn leerling Francesco Melzi na. Deze bestond uit 12 bundels van totaal 1119 pagina’s over de jaren heen zijn deze verspreid en verloren.

Velen van zijn uitvindingen waren futuristische en bleken over de jaren heen daadwerkelijk te zijn gerealiseerd.