Een veelzijdig mens was Leonardo da Vinci zeker wel en is zijn naam altijd nog verbonden met niet alleen zijn opmerkelijke kunst prestaties zoals de Mona Lisa, maar ook zijn verschillende inventies. De dynamiek welke synoniem was en gelukkig nog is geassocieerd met zijn naam heeft ook heden ten dage zijn magie behouden en mag met trots gesteld worden dat  Da Vinci nog steeds een prominente rol mag innemen in de hedendaagse cultuur.

Het heeft allemaal te maken met zijn vele uitvindingen

Onsterfelijk zijn wij als mens niet, maar zijn het onze daden die ervoor zorgen dat er nog lang na onze dood over ons gesproken zal worden. Een kijkje in het leven van Leonardo da Vinci spreekt al boekdelen en was hij behalve als kunstenaar ook een fervente uitvinder die met revolutionaire ontwerpen kwam. Zo zullen de meeste onder ons wel zijn helikopter ontwerp kennen, maar ontwierp hij ook een machinegeweer. Al zijn ontdekkingen waren vervat in de Codex Atlanticus en heeft dit manuscript voor velen in de jaren na zijn dood als inspiratie gediend om zelf met gedurfde ontwerpen te komen. Binnen de hedendaagse cultuur mag Leonardo da Vinci daarom beschouwd worden als een grote inspiratiebron voor zij die “out of the box” denken en niet bang zijn dat kenbaar te maken. Hij stond ook bekend om zijn streven naar perfectie waarbij alles vanuit een praktisch oogpunt werd bekeken en is deze dynamische gedachte ook tegenwoordig gangbaar.

Maar Leonardo da Vinci heeft ook op kunstgebied veel invloed

Op kunstgebied bewonderen dagelijks nog duizenden de Mona Lisa of Het Laatste Avondmaal, beide kunstwerken die een mysterie uitstralen en geschilderd zijn in een stijl die Leonardo da Vinci eigen is. De mysterieuze blik waarmee de Mona Lisa je aankijkt of de wijze waarop de personages allemaal weergeven zijn in Het Laatste Avondmaal zijn kenmerken die ook in de moderne kunst terug te vinden zijn.  Dat is ook niet vreemd omdat menig hedendaagse kunstenaar altijd wel een inspiratiebron nodig heeft en daarvoor niet de eerste de beste zullen uitkiezen.

Bij zowel zijn uitvindingen alsook de schilderijen komt het individu naar voren en wordt er nuchter naar zaken gekeken. Tegenwoordig kijkt niemand daar van op, maar was dat in de periode van Da Vinci niet vanzelfsprekend. De durf en veelzijdigheid die door hem werd getoond is nog steeds voor velen een inspiratie om de moed niet op te geven, zo ook voor een tekstschrijver tilburg. Maar ook de drang naar het onbekende en het verleggen van  de horizon is een kenmerk waar men zich graag met Leonardo da Vinci mee associeert.  Binnen de hedendaagse cultuur mag Leonardo da Vinci dus gerust beschouwd worden als een icoon die voor  velen als basis dient om de wereld te zien door een praktische bril en geen uitdaging uit de weg te gaan.