Als kunstenaar dien je altijd over de nodige inspiratie te beschikken en kan die uit verschillende bronnen worden gehaald. Zo kan er gekeken worden naar een bepaalde stijl, verschillende soorten landschappen of gewoon naar portretten van andere kunstenaars. Een punt waar je als startende kunstenaar zeker niet omheen kan, is de nodige inspiratie van de klinkende namen in de kunstwereld. Een ieder heeft zo wel zijn of haar idool die als voorbeeld dient en waar er bij het vervaardigen van de kunstwerken altijd aan wordt gedacht.

Naast inspiratie valt er nog meer te halen
Het is niet alleen niet de gebruikte stijl van de beroemde kunstenaars waar er veel uit geput kan worden, maar ook de hun leefwijze en de bronnen van inspiratie waar zij gebruik van maakten. Terug naar de bron dus en zal je als beginnend kunstenaar er verbaast over staan wat er allemaal niet daarachter schuilt. Zo was het de beroemde Leonardo Da Vinci die voor het maken van de beroemde kunstwerken als de Mona Lisa of zijn vele uitvindingen de natuur om hem heen als voorbeeld nam. Zijn ontwerpen van vliegende machines zijn veelal gebaseerd op vogels en valt er voor elke beginnende kunstenaar iets belangrijks uit te leren: vaak ligt het antwoord voor het kunnen vinden van de juiste inspiratie vlak om je heen. Niet te ver zoeken is dus en luister je altijd naar jouw eigen voorkeuren.

Het succes van elke kunstenaar wordt bepaald door de motivatie
Verwar motivatie en inspiratie niet door elkaar omdat ze op verschillende wijze de prestaties van elke kunstenaar beïnvloeden. Na het vinden van de inspiratie welke terug te vinden zal zijn bij al jouw kunstwerken, zal er ook de “drive” of te wel de motivatie aanwezig moeten zijn. Het leven van een kunstenaar gaat niet bepaald over rozen en zal in moeilijke tijden motivatie ervoor zorgen dat je er toch door komt. Ook beroemde kunstenaars hebben er hier mee te maken en mag er gelijk bij gezegd worden dat financieel voordeel (geld!) zeker niet in het rijtje thuishoort van motivatie voor een kunstenaar. Geld is namelijk een aards goed dat niet te vergelijken is met de erkenning en bovenal de voldoening om een kunstwerk te creëren waar jij je helemaal in terug kunt vinden. Kijken we terug in het verleden dan zie je gelijk dat veel beroemde kunstenaars nooit rijk gestorven zijn, maar hun naam voor altijd zal blijven voortbestaan binnen de kunstwereld en daarbuiten.

Een flinke dosis geduld hoort er ook bij
Succes bereiken binnen de kunstwereld was en is nog steeds niet iets dat je snel zal bereiken en zal je er het nodig geduld voor moeten opbrengen. Ook daar kan er veel geleerd worden van beroemde kunstenaars en zie je dat er verschillende factoren daarbij een grote rol spelen. Zo houdt men absoluut niet van “copy cats” en zal je als kunstenaar moeten komen met een unieke stijl. Je laten inspireren door de stijl van anderen mag, maar dien je daar wel een eigen sausje aan toe te voegen. Ook de wijze waarop jij je beweegt binnen de kunstwereld is van groot belang. Zo zal je zoveel als mogelijk bekendheid moeten geven aan jouw werk (onbekend maakt immers onbemind) en is wat durf zeker ook vereist.

In een wereld vol van beginnende kunstenaars, zal je elke kans, hoe klein dan ook, moeten aangrijpen. De groten der aarde op kunstgebied zijn ook nooit gelijk begonnen met het vervaardigen van hun beroemdste kunstwerken en is er daar vaak een proces van jaren lang aan voorafgegaan. Laat inspiratie, motivatie en geduld dus de leidraden zijn waar je als beginnend kunstenaar lering uit trekt.